7 Haziran 2011 Salı

KAMPA GIDERKEN OKUNMASI GEREKENLER..

Sevgili Kampçılarımız,
Kampa gidişler başladı ve size yola çıkmadan önce işinize yarayacağını düşündüğümüz birkaç bilgi vermek isteriz. Lütfen size verdiğimiz tüm belgeleri dikkatle okuyun. Yapılması gereken işlemleri zamanında yapın.
Kamp öncesinde...
KAMP KABUL BELGESİ / ACCEPTANCESize verdiğimiz Kamp Kabul Belgesi'nin birkaç fotokopisini alın. Bu belgede, katılacağınız kampın başlangıç ve bitiş tarihleri açık olarak yer almaktadır. Bazı  kuruluşlar kamp öncesi ve sonrası yapacağınız yolculukları, ya da uygun tarihlerde uçak bileti bulamayabileceğiniz düşünerek kamp tarihlerini daha geniş tutmaktadırlar. Bu sizi şaşırtmasın. Kampın kesin tarihleri, kamp programında yazılan ve sizin seçtiğiniz tarihlerdir. Yurt dışına çıkış hazırlıklarınızı kampınızın başlama tarihine göre ayarlamanız sizin yararınıza olacaktır.
KAMP BİLGİ KAĞIDI / INFO SHEET* Gideceğiniz kampla ilgili bilgi kağıtları (Info sheet) genellikle kampın başlangıcından en geç 1 hafta öncesinde kampçılara ulaştırılmaktadır. Bu kağıtlarda ulaşım, buluşma noktası, konaklama, yapılacak olan çalışma, yanınızda götürmeniz gereken şeyler, vb. hakkında bilgiler bulacaksınız.
GENÇTUR MEKTUBUGENÇTUR , vize işlemlerinde kolaylık sağlamak amacıyla tüm kampçılara, kamp yeri, tarihi ile kampı düzenleyen kuruluşu  ve kampçının GENÇTUR aracılığı ile bir Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampı’na gideceğini belirten bir mektup vermektedir. Bu mektubu vize başvurusu için gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna vereceksiniz.
SEYAHAT SAGLIK SİGORTASITürk vatandaslarindan vize isteyen tüm konsolosluklar 2004’ten bu yana vize basvurularinda seyahat saglik sigortasi istemekte, sigortasiz basvurulara vize vermemektedir.
Yesil pasaportu olan kampcilarimiza da Seyahat Saglik Sigortasi’ni yaptirmalarini öneriyoruz, cünkü sinirda sorun cikabilir. Ayrica kampta ve kamptan sonra rahatsizlanir ya da kaza gecirirseniz masraflarinizi kendiniz  karsilamak zorunda kalirsiniz.

GENCTUR sigorta konusunda da size yardimci oluyor. Dilerseniz CHARTIS sigorta da yaptirabilirsiniz. http://www.genctur.com/ul/online/ 
VİZE: Vize almak için pasaportunuzla birlikte GENÇTUR’dan alacağınız gidiş dönüş biletinizi, kamp kabul belgenizin fotokopisini, GENÇTUR'dan alacağınız konsolosluğa yazılmış ve kampa katılacağınızı bildiren yazıyı ve konsoloslukça sizden istenebilecek diğer belgeleri gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna vermeniz gerekmektedir.
18 yaşından küçükler vize başvuru belgelerine, anne ve babasının izin verdiğine ilişkin noterden alınmış bir belge ekleyeceklerdir. Vize gerekmese bile bu belgenin yolculuk sırasında yanınızda bulunmasında  yarar vardır. Eğer yolculuğunuzu kara ya da demiryolu ile yapacaksanız, yolculuğunuz sırasında geçeceğiniz vize isteyen ülkelerden de geçiş (transit) vizesi almanız gerekecektir. Geçiş  vizesine başvurabilmek için, öncelikle asıl gitmek istediğiniz ülkenin vizesini almış olmalısınız. Gerek giriş gerekse geçiş vizelerinin yalnızca Türkiye'den alınabildiğini, sınırlarda vize verilmediğini de unutmayın.  Tüm Avrupa ülkeleri Türklere vize uygulamaktadırlar.
Vize işlemlerinde herhangi bir zorlukla karşılaşmamanız için pasaportunuzun gecerlilik süresinin Türkiye’ye dönüş tarihinizden en  az 3 ay sonra bitiyor olması gerekmektedir. 
VİZE SÜRENİZİ UZATMAK İÇİN: İnterrail bileti alabilirsiniz. İnterrail hakkında bilgi almak için : http://www.genctur-interrail.blogspot.com/ 
Bilet suresine gore otel ya da hostel rezervasyonu yaptirin. Tum sureyi kapsamasa da basinda ortasinda sounda 2-3 gunluk rezervasyonlar ortalama seyahat rotanizi gostermek icin yeterli.
Hostel rezervasyonu için bazi adresler
E-posta adresinize gelecek onay mailinin ciktisini da vize basvurusu sırasında gostermeniz lazım. son olarak  sigortanizin butun seyahati kapsaması ve bankada da gunluk 60-100€ karsiligi TL gostermeniz lazım gun basina.

Interrail biletini biz sadece vize uzatmak amacli değil, aynı zamanda gitmişken gezebilmeniz için de uygun bir firsat olduğu için öneriyoruz. Vize aldiktan sonra iade ederiz, iptal ederiz gibi bir dusunce ile program yapmayın.

Kamp süresince...• Kampın başlangıç tarihinde mutlaka kamp yerinde olmanız ve son gününe kadar kampta kalmanız gerekmektedir. Eğer bilet bulamama, o gün sınavı olma gibi bir nedenle kampa zamanında gidememeniz ya da yine geçerli bir nedenle kamptan erken ayrılmanız söz konusuysa bunu kampa gitmeden önce GENÇTUR’a ve karşı kuruluşa bildirin.
• Sizden beklenen sorumlulukları yerine getirin. Unutmayın ki orada ülkemizin ve ulusumuzun bir temsilcisi durumundasınız. Yanınızda götüreceğiniz Türkiye’yi tanıtıcı broşürleri, nazar boncuğu, kartpostal türü küçük hediyeleri kamptaki arkadaşlarınıza dağıtabilirsiniz. Tabii aynı kampların Türkiye’de de yapıldığını belirtip, onları ülkemize çağırmayı da unutmayın.

* Kampta bir sorunla karşılaşırsanız önce grup lideriyle çözmeye çalişin. Çözüm bulamazsanız sırasıyla kampı düzenleyen kuruluşa ve GENÇTUR’a başvurabilirsiniz. Kampı düzenleyen kuruluşun adres ve telefonu info -sheet ile birlikte size verilecektir.
* Kamp süresince  ailenizi de aramayı ihmal etmeyin. Olabildiğince sık telefon edip, sesinizi duyurun.  Eğer  varsa kampın telefon numarasını  ailenize bırakın. Sizden haber alamayan aileniz sürekli bizi arayıp haber soruyor. Hem onları hem bizi üzmeyin.
Kamp sonrasında...
GEZİYeterli zamanınız ve paranız varsa kamptan sonra vizenizin süresi dolana kadar gezebilirsiniz. (Ya da bu geziyi kamp öncesinde de yapabilirsiniz) Ancak bu durumda yemek, konaklama ve ulaşım giderlerinizi kendiniz karşılamalısınız. Gezilerinizde ucuza konaklayabileceğiniz hostel adreslerini ve hostellere girişi sağlayan hostel kartını GENÇTUR’dan alabilirsiniz. Ayrıca alacağınız Uluslararası Öğrenci Kartı ile ulaşım da dahil olmak üzere  birçok  indirimden yararlanabilirsiniz.
SENEYE BİR KAMP DAHA
GENÇTUR, eski kampçılarına bir sonraki kamplarında (kaç yıl sonra giderse gitsin) kayıt ücretlerinde indirim yapmaktadır.

KAMPÇILAR YANLARINDA NELER  GÖTÜRMELİ ?Aşağıdaki malzeme listesini kendi deneyimlerimizden ve  kampçıların görüşlerinden   yararlanarak hazırladık.Hepsini götürmek zorunda değilsiniz. Size önerimiz  zorunlu olanlar dışında fazla giyecek almayın.
Mutlaka alın : Sırt çantası, uyku tulumu ve süngeri,  birkaç  T-shirt , çalışma sırasında kullanacağınız eski giysi, çorap ve ayakkabılar, ( dönüşte çöpe atıp, alacağınız  hediyelere yer açabilirsiniz), boş günler için yedek giysiler,  yüz ve banyo havlusu, terlik ya da tokyo, diş fırçası ve macunu, şapka ve güneş gözlüğü, iş eldiveni ( nalburdan alabilirsiniz ve çalışırken ellerinizi korur), gideceğiniz ülkenin iklim durumuna göre yağmurluk, kazak vb., kamptan sonra gezecekseniz ISIC, GO-25 ve Hostel Kartları, sürekli kullandığınız ilaçlar.
Gerekebilir : Küçük sırt çantası (günlük geziler için),  sandalet, pijama ya da eşofman, küçük dikiş seti,birkaç çamaşır mandalı,  küçük el feneri, küçük bir çalar saat,  hesap makinesi, güneşten koruyucu krem, sabun, şampuan, tırnak makası, çengelli iğne, çakı, pil, film, yara bantı, ağrı kesici ilaçlar, kredi kartı.
Alsanız iyi olur : Çalabildiğiniz çalgı, Türkiye’yi tanıtıcı yabancı dillerde broşürler, Türk müziğini tanıtıcı      ( yalnızca kendi dinlediklerinizden başka) kasetler, Türkiye’ye özgü küçük hediyeler         ( nazar boncuğu,  vb.), kendinizin, ailenizin ve yaşadığınız çevrenin resimleri, gittiğiniz ülkenin kendi dilini bilmiyorsanız o dilde bir küçük sözlük, not defteri, kalem.
Fotoğraf  makinenizi sakın unutmayın !

BİRKAÇ YARARLI BİLGİ
* Yola çıkmadan önce pasaport, kimlik ve biletlerinizin fotokopilerini çektirip yanınıza alın. Asıllarının kaybolması durumunda işinize yarayacaktır.
* Pasaport ve paranızı çok iyi koruyun. Özellikle kalabalık yerlerde el, omuz ve bel çantalarınızı, fotoğraf makinesi, walkman vb. değerli gereçlerinizi yanınızdan ayırmayın. Paranızın tümünü aynı yerde bulundurmayın, ayrı yerlerde saklayın. Kampta belgelerinizi ve paranızı koyacak güvenli bir yer yoksa yanınızda taşıyın. Bu konuda kamp liderine danışın.
* Pasaportunuz çalınırsa ya da kaybolursa o ülkedeki Türk Büyükelçiliği’ne ya da Konsolosluğu’na başvurmalısınız. Ancak pasaportun yenilenme işlemlerinin uzun süreceğini göz önüne alarak, pasaportunuzu iyi kollayın.
* Yurt dışında geçerli bir kredi kartı çıkartma ( ya da bulma, yani babanızınkini alma) olanağınız varsa bu olanağı değerlendirin. Yolculuk çeki ( Travelers cheque) de alabilirsiniz.Bu konularda bankanıza danışın. Ayrıca  www.visa.com'dan kredi kartları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kartınızı  kaybettiğinizde ya da çaldırdığınızda hemen bankanıza bildirmek için telefon gerekli numaralarını yanınızda bulundurun. 

* Her havaalanında ve büyük tren garlarında döviz bürosu bulabilirsiniz.
* ÇOK ÖNEMLİ!!! Kampınıza hangi ulaşım aracıyla gidecekseniz, bilet rezervasyonunuzu olabildiğince erken yaptırın. Ulaşımda GENÇTUR’un öğrenci ve gençlere sunduğu olanakları Ulaşım Bölümü’ne sormayı unutmayın.
* Geliş ve gidişlerde kullanacağınız ulaşım aracının kalkış saatlerini not edin. Havaalanlarına kalkış saatinden 2 saat önce gitmeniz gerekmektedir. Kent içinden havaalanına, tren garına ya da otobüs terminaline ulaşım konusunda önceden bilgi alın. Zamanınızı bu bilgilere göre ayarlayın. Uçağınızın kalkış saati gece yarısından sonra ya da sabah çok erken saatteyse geceyi havaalanında geçirmeniz uçağı kaçırmanızdan iyidir.
* Pek çok ülkede ulaşımda günlük, haftalık, aylık  yolculuklar için indirimli biletler satılmaktadır. Gittiğinizde bu tür olanakları araştırın.
* Yurt dışında olduğunuz süre içinde sizden sonra o ülkeye gidecek kampçılar için yararlı olacağına inandığınız her türlü bilgiyi ( ulaşım, konaklama, indirim, özel yiyecek, tehlikeler,vb.) bir yerlere not edip dönüşte GENÇTUR’a iletin.  Vereceğiniz bilgilerin oraya ilk kez gidecek bir kişi için  ne kadar önemli olacağını unutmayın.
* Gittiğiniz ülkeyle ilgili her türlü bilgi kağıdını da ( broşür, kent haritaları, metro planları, vb.) GENÇTUR’a iletin.
*Gitmeden önce o ülke ile ilgili bilgi edinin.(coğrafyası, kültürü,sanatçıları vb.)
* Kampınız sırasında kendi olanaklarınızla çözemediğiniz çok ciddi bir sorunla karşılaşırsanız   GENÇTUR’un her zaman yanınızda olacağını ve bizi her zaman arayabileceğinizi unutmayın.
Kampçılık  Gereçlerini Nereden  Alabilirsiniz?Kampa giderken size gerekli olacak  sırt çantası, yer süngeri, uyku tulumu vb. gereçleri bulabileceğiniz yerleri sizin için araştırdık ve bunlardan Kutup Ayısı Outdoor ile anlaşma yaptık. Kaliteli malzemeleri var. GENCTUR’dan alacagizi kaşeli kitapçık ile gidip etiket fiyatı üzerinden %10-15-20 oranlarında indirimli alışveriş yapabilirsiniz. http://www.kutupayisi.com/ UCUZ - 2. ELAyrıca  Beyazıt’da  İstanbul Üniversitesi’nin arkasında genelde hafta sonları kurulan Polonyo Pazarı’nda , Eminönü  Mercan’daki değişik mağazalarda  aradıklarınızı daha ucuza bulma ve pazarlık ederek alma olanağı var.
Güle güle derken...
Birçoğunuz kamplara ilk kez katılıyor. Merak, heyecan ve belki de biraz tedirginlikle çıkıyorsunuz yola. Size gereken her bilgiyi versek de, çoğu şey yaşandıkça öğreniliyor, işin en güzel yanı da bu.

Yeni bir deneyim sizi bekliyor. Yeni arkadaşlar, yeni heyecanlar da.
Çalışmanın, eğlencenin ve sevginin paylaşıldığı bir ortama gidiyorsunuz.  Dünyanın değişik yerlerinden gelen,  değişik yaşam biçimleri ve farklı düşünceleri olan yaşıtlarınızla tanışacak ve yaşamın ne kadar çok rengi olduğunu keşfedeceksiniz.

Kampınızın diğer ülkelerden gelen katılımcıları arasında çok sevdikleriniz, çok iyi anlaştıklarınız olacak.  Güzel dostluklar kuracak, hatta sevemediklerinizle bile anlaşacak ortak bazı noktalar bulacaksınız.  Tüm olumlu ve olumsuz yanlarıyla bir yaşam biçimini paylaşacaksınız.
Bazı  kampçıların   ülkeniz  ve  ulusunuz hakkında  önyargıları  olabilir. Bizim de başka ülkeler hakkında olabileceği gibi. Birbirinizi tanıdıkça ve paylaşılan şeyler arttıkça önyargıların kendiliğinden kaybolduğunu göreceksiniz.
DEĞİŞİK  YERLERE  GİDİN, DEĞİŞİK  İNSANLARLA  TANIŞIN. TABİİ BİRAZ DA ÇALIŞIN !. SEVGİNİZİ HERKESLE PAYLAŞIN.
VE EN ÖNEMLİSİ, ÇOK MUTLU OLUN,  ÇOOOOK........

HER YIL YENİ BİR KAMPTA BULUŞMAK ÜZERE.......
İYİ KAMPLAR,İYİ YOLCULUKLAR......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder